Boeren met tech en touch

Vorige week ontmoetten wij meer dan honderd boeren tijdens het ZLTO Congres Boeren met tech en touch. In het monumentale congrescentrum van de Brabanthallen in Den Bosch kwamen boeren, techneuten, zakelijke contacten en leden van ZLTO, agrarische experts en adviseurs en nog veel meer betrokkenen van de agro food sector bijeen. SUR+ maakte deel uit van de Agri Meets Design Workshop waarin we de interactie aan gingen met dit gemêleerde publiek.

 

Als een van de weinige vrouwen sloten wij aan bij de netwerklunch. Deze heerlijke lunch was volledig verzorgd door leden van de ZLTO. Al snel raakten we aan de praat met de andere bezoekers en startten we een discussie over, je raadt het nooit, voedsel. De discussie liep al snel over naar het onderwerp voedselverspilling bij telers. Er werd ons duidelijk dat deze mannen, waarvan de meerderheid ook half boer was, ook regelmatig een paar kratjes gewassen over hadden. We waren hier dus op de juiste plek.

 

Hans Huijbers, voorzitter ZLTO, verraste ons met zijn bevlogen opening waarin klimaatverandering en de rol van telers onlosmakelijk met elkaar werden verbonden. Boeren en tuinders hebben de oplossingen voor o.a. duurzaamheid, energie en voedselvoorziening en helemaal als zij cross-sectoraal gaan samenwerken. Geef een boer geen ge- en verboden, maar uitdagingen. De klimaatverandering, waaronder temperatuurstijging, die deels door de mens veroorzaakt is, daarvan zijn de enige die dit mee kunnen oplossen de land- en tuinbouwers. Momenteel wordt er hard gewerkt aan CO2-uitstoot, groene energie en gas, biomassa en biodiversiteit (in heel veel vormen) en steeds meer regionale bronnen.

 

Emile Aarts, rector magnificus van de Universiteit van Tilburg, vulde het cross-sectoraal denken aan met een heel technisch verhaal over big data. Er zijn steeds meer mogelijkheden met alle big data die we tegenwoordig kunnen verzamelen in vergelijking met 10 jaar geleden. Van het steeds beter kunnen visualiseren van gegevens zoals Flitsmeister dat doet tot aan het bijhouden van de gegevens van supermarktbezoekers waarbij een supermarkt eerder weet dat een vrouw zwanger is dan zij zelf.

 

In de Agri Meets Design Workshops stonden we naast Food Lab Peel. Wij hielden een korte pitch, waarnaar we de luisteraars aan het werk zetten. Er was goede input. Bezoekers bouwden op elkaars ideeën en gingen zelfs een discussie met elkaar aan. Het meest interessante wat we op deze dag bevestigd hebben gekregen is het creëren van een lokaal draagvlak. Omliggende bewoners hebben o.a. te maken met nare geuren en geluiden van het boerenbedrijf, maar de boer doet wel vaak beroep zijn omgeving voor subsidieaanvragen of vergunningen. Als er meer lokaal bekend is wat de boer voor zijn lokale gemeenschap doet, zal dit minder als ‘overlast’ gezien worden.

 

Het was een energieke dag met interessante gesprekken, bedankt Agri meets Design! Ben je nog nieuwsgierig naar de vragen die wij gesteld hebben? Ze staan hieronder weergeven. Schroom niet om contact met ons op te nemen!

 

1) Welke samenwerkingspartner zou de grootste versneller zijn voor onze missie?

2) Hoe bereiken we genoeg telers in hun dagelijkse praktijk?

3) Zou het gebruik van speciale statiegeldvrije fusten het doneren makkelijker maken? Ja/Nee, waarom?

4) Waar kunnen we het beste zichtbaarheid voor telers verzorgen als tegenprestatie voor hun voedseldonatie?

Recent Posts

Leave a Comment