Perfectie op Fruit Logistica

Met ruim 2700 stands, 83 aanwezige landen en meer dan 65.000 bezoekers, is Fruit Logistica de grootste groente- en fruitbeurs in Europa. Als onderdeel van de Europese FInish stand was het team van SUR+ aanwezig en presenteerden we als een vreemde eend in de bijt een project dat juist gaat over die gekke groentes en imperfecte vruchten.

Want perfectie is het woord dat de producten op Fruit Logistica het beste kan beschrijven: glimmende appels, hartvormige plakjes komkommer en pastinaken van exact dezelfde lengte liggen netjes naast elkaar in hun kistjes. Met glitterende discobollen, LED-verlicht fruit-vormig meubilair en meters hoge banners worden producten aangeprezen die steeds verder weg staan van onze natuur. Fruit Logistica is een wereld van sales en chique pakken, een wereld waarin ‘biologisch’ helaas een moeilijk te vinden woord blijkt te zijn. Want wat gebeurt er eigenlijk met al die komkommers, tomaten, appels en bananen die er net niet perfect genoeg uitzien?

Fruit Logistica maakt ons één ding heel erg duidelijk: in de agrarische sector is hard behoefte aan radicale innovatie. Waarom hebben de vernieuwers van Kromkommmer, Rechtstreex, Foodcloud en andere duurzame en sociale ondernemingen uit de sector geen plekje op deze beurs? Waar zijn ‘Les Fruit et Legumes Moches’ van de Franse Intermarché? Onder de rader ontstaan er in heel Europa geweldige initiatieven om de groente en fruit sector te verduurzamen en vernieuwen. Helaas zijn die initiatieven op een beurs als Fruit Logistica nog ver te zoeken. Ook daar ligt een rol voor jonge ondernemers: niet alleen vanuit je eigen project aan de slag gaan met vernieuwing, maar met die innovatie ook een tegengeluid laten horen in die wereld van chique pakken en perfecte groente!

 

Recent Posts

Leave a Comment